Luleåbiennalen 2020:
Tiden på jorden / Time on Earth
21.11.2020~14.2.2021

Information

Sista chansen att ta del av Luleåbiennalen 2020: Tiden på jorden

Onsdag 10 februari, kl 16~20 samt lördag 13 februari–söndag 14 februari, kl 12~16
Galleri Syster håller öppet. Grupputställning med Augusta Strömberg, Susanna Jablonski och Ana Vaz.

Torsdag 11 februari– söndag 14 februari, kl 12~16
Havremagasinet länskonsthall i Boden håller öppet. Grupputställning med Beatrice Gibson, Susanna Jablonski, Birgitta Linhart, Fathia Mohidin, Charlotte Posenenske, Tommy Tommie och Danae Valenza.

Lördag 13 februari–söndag 14 februari, kl 14~18
Det gamla fängelset Vita Duvan håller öppet med Maria W Horns hyllade Elektroakustiska komposition "Den vita duvans lament"

Lördag 13 februari, kl 15~19
Konstnären Markus Öhrn och poeten David Väyrynens ljudinstallation "Bikt" ställs ut på isen nedanför Residensgatan i Luleå. Lyssna till ljudsatta vittnesmål av den äldre generationens tornedalskvinnor.

Boka gärna ditt besök via Billetto. Drop in i mån av plats!

För er som inte har möjlighet att ta del av Luleåbiennalen på plats arrangeras också en avslutningshelg online med en fullspäckad radio-show) ledd av biennalens curatorer. Här kommer du kunna ta del av konstnärsamtal, ljudverk och specialskrivna essäer!

Luleåbiennalens utställningar på Norrbottens museum, Luleå konsthall, Välkommaskolan i Malmberget och Silvermuseet i Arjeplog förblir stängda.

Försök att leva i regi av Brecht
Martin Högström

Jag befriar platsen från allt magiskt så att inga hypnotiska fält uppstår. Med en tydligt demonstrerande gest. Mitt sätt att tänka, är det viktigt? Förgreningar av kemiskt graderade fält. Och samlar in, styr idéer och handlingar. Får dem att koagulera. I tjocka moln jag lägger i vågskålen. Också mitt eget beteende prövar och förstår jag i all egendomlighet. Ingenting tar jag för givet som något som ”absolut inte kunde bli annorlunda” eller som man ”måste vänta sig av en person med en sådan karaktär”. Jag memorerar det som förvånar mig, tänker mina tankar så äkta som möjligt, så långt min människokännedom tillåter. Med en undrande och motsägande hållning. Jag uttalar inte orden som en improvisation utan som ett citat. Och drar med mig allt som inte finns, som blir sin egen motsats. Ett mörker, en dold plats. Kastar ut något som sticks och sätter mig bakom henne, håller om hela hennes kropp. Liksom hukar över. Framförallt med höger hand. Och det är svårt att styra när det guppar i utförslutningarna. Men vi håller oss kvar. Tills farten inskränks. Några andetag. En påbjuden rädsla kommer farande ikapp bakifrån. Och slår till med en dunk i ryggen. Mot det fjädrande system som är kroppen. Massan av tid som ständigt tycks komma åkande bakifrån. Och slå in i lungorna. Vi andas. Avlägsna röster. Ett intryck av lätthet uppstår som är de besegrade svårigheternas. Eftersom jag inte identifierar mig med den jag är kan jag uppmana dig, som inte heller inbjudits att identifiera dig, att kritisera den person du nu har framför dig. Och hoppas att det som fallit ska ligga kvar en stund innan det förtvinar i alltför hög värme. Den ståndpunkt jag intar är en samhällskritisk ståndpunkt. I avstånd till det förflutna. Ett täcke vars ovansida uppenbarar mer än vad som finns där under, som inte betyder mycket, mest utgör en ansamling namngivna enheter, formationer. Grenar. Prat. Bevis.

Radio 65.22 är ett tvärsnitt av biennalens tema och innehåll som förstärker och tillgängliggör skrivna texter, gestaltade situationer och konstnärliga röster. Radio 65.22 möjliggör också för dig som inte kan uppleva Luleåbiennalen på plats i Norrbotten att ta del av valda delar av årets aktiviteter. Vi vill skriva in oss i en experimentell och utforskande radiotradition där själva mediet blir en plattform för vår idé om radio och dess förmåga att skildra och avspegla vår omvärld. Radio 65.22 får till uppgift att på ytterligare sätt berätta om verkligheten, som kanske inte är möjligt genom bilden eller texten.

Under Brottstycken: Tiden på jorden presenteras radioprogram och ljudverk i olika genrer och former som på ett eller annat sätt är ett utsnitt ur årets biennal. Platsens ande är ett turnerande litteratursamtal om språk och plats. Under ledning av kulturjournalisten och författaren Kerstin Wixe söker vi upp platser som varit avgörande för en författares berättelser eller bär berättelsens historia. Även DeKonstruktion handlar om plats: en serie program som utspelar sig i Malmberget. Vävda sånger är en fördjupande serie radioprogram som accentuerar sången, röstens och berättandets roll i skapandet av nya världsbilder och -ordningar. Vävda sånger har producerats i samarbete med Statens konstråd.

Lyssna, begrunda, njut!