Luleåbiennalen 2020:
Tiden på jorden / Time on Earth
21.11.2020~14.2.2021

Information

Sista chansen att ta del av Luleåbiennalen 2020: Tiden på jorden

Onsdag 10 februari, kl 16~20 samt lördag 13 februari–söndag 14 februari, kl 12~16
Galleri Syster håller öppet. Grupputställning med Augusta Strömberg, Susanna Jablonski och Ana Vaz.

Torsdag 11 februari– söndag 14 februari, kl 12~16
Havremagasinet länskonsthall i Boden håller öppet. Grupputställning med Beatrice Gibson, Susanna Jablonski, Birgitta Linhart, Fathia Mohidin, Charlotte Posenenske, Tommy Tommie och Danae Valenza.

Lördag 13 februari–söndag 14 februari, kl 14~18
Det gamla fängelset Vita Duvan håller öppet med Maria W Horns hyllade Elektroakustiska komposition "Den vita duvans lament"

Lördag 13 februari, kl 15~19
Konstnären Markus Öhrn och poeten David Väyrynens ljudinstallation "Bikt" ställs ut på isen nedanför Residensgatan i Luleå. Lyssna till ljudsatta vittnesmål av den äldre generationens tornedalskvinnor.

Boka gärna ditt besök via Billetto. Drop in i mån av plats!

För er som inte har möjlighet att ta del av Luleåbiennalen på plats arrangeras också en avslutningshelg online med en fullspäckad radio-show) ledd av biennalens curatorer. Här kommer du kunna ta del av konstnärsamtal, ljudverk och specialskrivna essäer!

Luleåbiennalens utställningar på Norrbottens museum, Luleå konsthall, Välkommaskolan i Malmberget och Silvermuseet i Arjeplog förblir stängda.

Lulu är hur Luleå benämndes i skrift första gången 1327, ett namn med samiskt ursprung som kan uttydas ”östligt vatten”. Det har fått ge namnet till Luleåbiennalens journal vars första nummer gavs ut i samband med Luleåbiennalen 2018. Under årets biennal ges läsarna genom fyra nummer olika ingångar till biennalens tematik kring realismens giltighet idag. Lulu-journalen görs av biennalens konstnärliga ledare och inbjudna gästredaktörer. Tidningen publiceras här och går att ladda ner för utskrift. Formgivning: Aron Kullander-Östling & Stina Löfgren.

ISSN: 2003~1254

Platsens ande #3: Tommy Tommie
i samtal med Kerstin Wixe

Gärdesfesten 1970 i Stockholm brukar räknas som en startpunkt för en framväxande alternativ kultur men kanske borde historien skrivas om. Före Gärdesfesten kom Stoppa Mässan 1968 där de s.k. Bildaktivisterna spelade en central roll. En alternativ tonårsmässa, fjärran från all kommersialism.

En av grundarna av Bildaktivisterna var fotografen Tommy Tommie som är en av Luleåbiennalen 2020:s konstnärer. Tommy Tommies fotografier, som ingår i serien Kan Sverige klara sig utan Norrbotten?, visas i utställningarna på Luleå konsthall och Havremagasinet länskonsthall i Boden.

Större delen av sitt fotografiska liv har Tommy Tommie tillbringat i Norrbotten där han varit verksam som fotolärare förutom som utställande fotograf. Han har nästan aldrig offentligt talat om sitt liv som fotograf och vad fotografi är för honom, men gör det nu i ett samtal med sin tidigare elev, Kerstin Wixe som aldrig blev fotograf men däremot radiojournalist, verksam inom Sveriges Radio i Norrbotten i närmare 50 år.

Lyssna på avsnittet i radiospelaren ovan eller ladda ner mp3-version här.

Läs mer om Tommy Tommies fotografier här.