Luleåbiennalen 2020:
Tiden på jorden / Time on Earth
21.11.2020~14.2.2021

Information

Sista chansen att ta del av Luleåbiennalen 2020: Tiden på jorden

Onsdag 10 februari, kl 16~20 samt lördag 13 februari–söndag 14 februari, kl 12~16
Galleri Syster håller öppet. Grupputställning med Augusta Strömberg, Susanna Jablonski och Ana Vaz.

Torsdag 11 februari– söndag 14 februari, kl 12~16
Havremagasinet länskonsthall i Boden håller öppet. Grupputställning med Beatrice Gibson, Susanna Jablonski, Birgitta Linhart, Fathia Mohidin, Charlotte Posenenske, Tommy Tommie och Danae Valenza.

Lördag 13 februari–söndag 14 februari, kl 14~18
Det gamla fängelset Vita Duvan håller öppet med Maria W Horns hyllade Elektroakustiska komposition "Den vita duvans lament"

Lördag 13 februari, kl 15~19
Konstnären Markus Öhrn och poeten David Väyrynens ljudinstallation "Bikt" ställs ut på isen nedanför Residensgatan i Luleå. Lyssna till ljudsatta vittnesmål av den äldre generationens tornedalskvinnor.

Boka gärna ditt besök via Billetto. Drop in i mån av plats!

För er som inte har möjlighet att ta del av Luleåbiennalen på plats arrangeras också en avslutningshelg online med en fullspäckad radio-show) ledd av biennalens curatorer. Här kommer du kunna ta del av konstnärsamtal, ljudverk och specialskrivna essäer!

Luleåbiennalens utställningar på Norrbottens museum, Luleå konsthall, Välkommaskolan i Malmberget och Silvermuseet i Arjeplog förblir stängda.

Lulu är hur Luleå benämndes i skrift första gången 1327, ett namn med samiskt ursprung som kan uttydas ”östligt vatten”. Det har fått ge namnet till Luleåbiennalens journal vars första nummer gavs ut i samband med Luleåbiennalen 2018. Under årets biennal ges läsarna genom fyra nummer olika ingångar till biennalens tematik kring realismens giltighet idag. Lulu-journalen görs av biennalens konstnärliga ledare och inbjudna gästredaktörer. Tidningen publiceras här och går att ladda ner för utskrift. Formgivning: Aron Kullander-Östling & Stina Löfgren.

ISSN: 2003~1254

Till slut finns bara vinden
Pernilla Fagerlönn med flera

I en improvisation med lokala musiker skapas ett ode till Malmberget och de toner och klanger som samhället gett oss.

Åtta musiker med anknytning till Malmberget skapar en elegi till samhället som nu monteras ner bit för bit. I bakgrunden kan ni höra arbetet som fortgår och som pågått sedan 60-talet med att låta samhället lämna plats för gruvans utbredning.

Tidens speciella förutsättningar gjorde att det inte fanns möjlighet att spela tillsammans live, varför verket fick ta en annan riktning. Alla musiker har gjort sina improvisationer endast till bakgrundsljuden av maskinernas arbete, helt fritt och utan kännedom om de andras musikaliska insatser. Allt har sedan i sin helhet fogats samman och tillsammans skapades något som förhoppningsvis kan förmedla några av alla de känslor som härbärgerar bland de människor som berörs av att ett helt samhälle ska jämnas med marken.

Medverkande:
Alessandra Bossa – elektroniskt, röst
Luigi Bozzolan - piano
Pernilla Fagerlönn - röst
Johan Karlsson - gitarr
Markus Larsson - slagverk
Simon Lundmark - röst
Mirja Palo – kantele, röst
Torbjörn Ömalm - gitarr